Slovensko   |   English
KONTAKTIRAJTE NAS

Park Škocjanske jame, Slovenija
Škocjan 2, SI-6215 Divača

Telefon:
++ 386 (0)5 70 82 104
E-pošta:
Iskanje po straneh
E-obvestila
Če želite prejemati naša obvestila, izberite rubriko in vpišite svoj e-mail naslov:
Obvestila
Novosti
Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo
Ramsar

Dobrodošli Pr Nanetovh!

Z željo približevanja pomena narave in kulturne dediščine ljudem, smo v parku Škocjanske jame, prenovili kulturni spomenik državnega pomena na št. 8 - »Pr Nanetovh«. Od 25. Novembra 2011 je naš nov promocijsko - kongresni center odprt za javnost.

Tukaj, kjer se zgodovina sreča s sedanjostjo in gradi prihodnost na temeljih vrednot in znanja, se plemeniti svetovna dediščina. (Več o tem...)

Novice in obvestila

Ni jim bilo z rožicami postlano
Datum objave: 13.03.2024
Naš prostor je bil v preteklosti skozi celotno zgodovino močno naravnan k izseljevanju. Če ta del naše zgodovine običajnih ljudi poznamo, lahko boljše razumemo selitve v današnjem času in stiske teh, ki morajo zaradi neznosnih razmer, ekonomskih idr. političnih razlogov oditi od doma. S temi besedami je svoj nagovor začel zgodovinar dr. Miha Zobec iz Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, avtor monografije Nevidni in pozabljeni, ob zaključku predstavitev raziskovalnega dela Mreže šol parka Škocjanske jame (v nadaljevanju MŠ PŠJ) v počastitev mednarodnega dneva žena in mater, ki smo ga letos posvetili izseljenstvu v naših krajih skozi čas.
Dežele, fevdi, davki, mejniki in mrtva počivala
Datum objave: 12.02.2024
V sredo, 7. 2. 2024, smo se v predavalnici Promocijsko-kongresnega centra Pr Nanetovh v Matavunu v okviru aplikativnega raziskovalnega projekta Geodetska znamenja kot materialni pričevalci razvoja geodetskih mrež na Slovenskem, ki ga sofinancirata Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS ter Geodetska uprava RS, seznanili s starimi mejniki katastrskih občin, zakaj in od kdaj so, kakšna je njihova sekundarna vloga v ljudskem izročilu ter si izmenjali informacije o še ne evidentiranih, zlasti srenjskih mejnikih, v teh krajih.
Nonotov zid: od slikanice do ustvarjalnega natečaja
Datum objave: 08.06.2022
V soboto, 4. 6. 2022, smo na vrtu Nanetove domačije v Regijskem parku Škocjanske jame praznovali ustvarjalnost otrok in učencev od Kostanjevice na Krasu do Pirana. Šlo je za sklepno slovesnost ustvarjalnega natečaja Nonotov zid, ki je potekal med 1. februarjem in 15. aprilom 2022 kot logično sosledje izdaje istoimenske slikanice avtorice Tine Volarič namenjene ozaveščanju najmlajših o suhozidni gradnji leto pred tem. Na natečaju Partnerstva kraške suhozidne gradnje je sodelovalo 181 otrok iz desetih osnovnih šol in podružnic ter ene vrtčevske enote, z 207. deli.
Pridni kot čebele
Datum objave: 01.04.2022
»Slovenci imamo bogato čebelarsko dediščino in z njo povezane vrednote, ki se že stoletja prenašajo iz roda v rod. Avtohtona kranjska čebela ali sivka, čebelnjaki, ki zaznamujejo slovensko pokrajino in jih ostali svet ne pozna, AŽ panji, poslikane panjske končnice, odlični čebelji pridelki so slovenska posebnost in ponos,« je v svojem virtualnem sklepnem nagovoru učencem Mreže šol parka Škocjanske jame povedala kustosinja za kulturo gospodarskih sistemov in prometa Slovenskega etnografskega muzeja, etnologinja Barbara Sosič, ki nam je postregla še s podatki, da je kranjska sivka v našem okolju prisotna že 10.000 let, da imamo v Sloveniji 14.000 čebelnjakov in več kot 11.000 čebelarjev. Slovenci preprosto moramo biti ponosni na svojo čebelarsko izročilo.
Pilcom web design