Slovensko   |   English
KONTAKTIRAJTE NAS

Park Škocjanske jame, Slovenija
Škocjan 2, SI-6215 Divača

Telefon:
++ 386 (0)5 70 82 104
Faks:
++ 386 (0)5 70 82 105
E-pošta:
Iskanje po straneh
E-obvestila
Če želite prejemati naša obvestila, izberite rubriko in vpišite svoj e-mail naslov:
Obvestila
Novosti
Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo
Ramsar

Dobrodošli Pr Nanetovh!

Z željo približevanja pomena narave in kulturne dediščine ljudem, smo v parku Škocjanske jame, prenovili kulturni spomenik državnega pomena na št. 8 - »Pr Nanetovh«. Od 25. Novembra 2011 je naš nov promocijsko - kongresni center odprt za javnost.

Tukaj, kjer se zgodovina sreča s sedanjostjo in gradi prihodnost na temeljih vrednot in znanja, se plemeniti svetovna dediščina. (Več o tem...)

Novice in obvestila

Romanje k fari
Datum objave: 09.08.2020
V soboto, 8. 8. 2020, smo Odbor za varstvo kulturne dediščine UNESCO Biosfernega območja Kras in porečja Reke, TKŠD Urbanščica iz Vremske doline, novogoriška enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, domačini in Park Škocjanske jame v okviru vremskega opasila, v soglasju z župnikom Slavkom Obedom, ponovno organizirali romanje k Mariji Vnebovzeti, v zahvalo za podedovano bogastvo cerkvic na Divaškem in v Vremski dolini. Tokrat smo se s fižolčki v čevljih do fare odpravili iz Divače, preko Škocjana, Naklega in Škofelj. Spet smo obiskali pet cerkva, za katere verjamemo, da jih je vredno predstaviti javnosti in ohraniti za zanamce.
Vrednote in moralne norme v naših krajih skozi čas
Datum objave: 08.04.2020
Bližal se je četrtek, 12. 3. 2020, ko smo se v okviru Mreže šol parka Škocjanske jame pripravljali, da kot vsako leto izvedemo sklepno predstavitev raziskovalnega dela učencev v počastitev žensk in mater na Biosfernem območju Kras in porečju Reke v Promocijsko-kongresnem centru Pr Nanetovh v Matavunu. Poizvedovalni klici po šolah o odločitvi za sodelovanje, vsebinah, sodelujočih so bili že izvedeni, slavnostni gostje in avtobusni prevozi dogovorjeni, prevzem gradiva za postavitev razstave je bil v polnem teku, … Zaradi razglašene epidemije Covid-19, v ponedeljek, 9. 3. 2020, popoldne direktor JZ PŠJ sprejme odločitev, da se vsi dogodki od tega dne naprej odpovedo. Po bežnem razmisleku o preložitvi dogodka na poznejši datum, je še isti dan v dogovoru z ravnateljicami sprejeta odločitev, da predstavitev izvedemo virtualno. Vloženo delo je preobsežno in tema preveč pomembna, da bi vse skupaj romalo na smetišče zgodovine. Vrednote in moralne norme v naših krajih skozi čas je pod drobnogled vzelo sedem od osmih šol naše mreže. Naša letošnja gostja je bila Mirna Buić iz koprskega Kulturno izobraževalnega društva PiNA.
Povezovanje raziskovalnih institucij z biosfernimi območji za trajnostno bivanje ljudi na Zemlji
Datum objave: 29.10.2019
Med 22. in 25. oktobrom je Park Škocjanske jame, Slovenija (JZ PŠJ) v okviru UNESCO programa MAB organiziral strokovni posvet »Povezave med akademskimi institucijami in biosfernimi območji: Uporaba tradicionalnih znanj in težnja po trajnostnem sobivanju človeka in narave v modernih časih« ter s tem obeležil 15. obletnico UNESCO Biosfernega območja Kras in porečja Reke in 20. obletnico Škocjanskih jam kot Ramsar mokrišča svetovnega pomena. Na posvetu so sodelovali ugledni gostje iz Slovenije in UNESCO eksperti iz sedmero držav štirih celin sveta.
Učenje v naravi
Datum objave: 30.09.2019
V soboto, 28. 9. 2019, smo v okviru programa Mreže šol parka Škocjanske jame izvedli celodnevno izobraževanje za mentorice, ki so se ga udeležili tudi zainteresirani sodelavci iz vodniške službe in predstavnica ilirskobistriških tabornikov. Zelo dinamično delavnico med Škocjanom, Reko in Matavunom sta vodila strokovnjaka za učenje ekoloških vsebin skozi igro Emil Benesch in Alice Thinschmidt iz organizacije FrohNatur, obenem tudi sodelavca WWF Avstrija in WWF Adria.
Učenci Mreže šol parka Škocjanske jame začeli novo šolsko leto na akumulacijskem jezeru Mola
Datum objave: 16.09.2019
V soboto, 14. 9. 2019, je 83 učencev sedmih osnovnih šol iz Mreže šol PŠJ obiskalo jezero Mola na vplivnem območju našega Biosfernega območja Kras in porečje Reke. Na izviren način so razdeljeni na pet mešanih skupin v okviru petih točk izmenično spoznavali eno največjih jezer v Sloveniji in, v času kreativnega in izzivov polnega druženja, odkrivali skrivnosti domače pokrajine.
Pilcom web design