Slovensko   |   English
KONTAKTIRAJTE NAS

Park Škocjanske jame, Slovenija
Škocjan 2, SI-6215 Divača

Telefon:
++ 386 (0)5 70 82 104
Faks:
++ 386 (0)5 70 82 105
E-pošta:
Iskanje po straneh
E-obvestila
Če želite prejemati naša obvestila, izberite rubriko in vpišite svoj e-mail naslov:
Obvestila
Novosti
Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo
Ramsar

Dobrodošli Pr Nanetovh!

Z željo približevanja pomena narave in kulturne dediščine ljudem, smo v parku Škocjanske jame, prenovili kulturni spomenik državnega pomena na št. 8 - »Pr Nanetovh«. Od 25. Novembra 2011 je naš nov promocijsko - kongresni center odprt za javnost.

Tukaj, kjer se zgodovina sreča s sedanjostjo in gradi prihodnost na temeljih vrednot in znanja, se plemeniti svetovna dediščina. (Več o tem...)

Novice in obvestila

Nonotov zid: od slikanice do ustvarjalnega natečaja
Datum objave: 08.06.2022
V soboto, 4. 6. 2022, smo na vrtu Nanetove domačije v Regijskem parku Škocjanske jame praznovali ustvarjalnost otrok in učencev od Kostanjevice na Krasu do Pirana. Šlo je za sklepno slovesnost ustvarjalnega natečaja Nonotov zid, ki je potekal med 1. februarjem in 15. aprilom 2022 kot logično sosledje izdaje istoimenske slikanice avtorice Tine Volarič namenjene ozaveščanju najmlajših o suhozidni gradnji leto pred tem. Na natečaju Partnerstva kraške suhozidne gradnje je sodelovalo 181 otrok iz desetih osnovnih šol in podružnic ter ene vrtčevske enote, z 207. deli.
Pridni kot čebele
Datum objave: 01.04.2022
»Slovenci imamo bogato čebelarsko dediščino in z njo povezane vrednote, ki se že stoletja prenašajo iz roda v rod. Avtohtona kranjska čebela ali sivka, čebelnjaki, ki zaznamujejo slovensko pokrajino in jih ostali svet ne pozna, AŽ panji, poslikane panjske končnice, odlični čebelji pridelki so slovenska posebnost in ponos,« je v svojem virtualnem sklepnem nagovoru učencem Mreže šol parka Škocjanske jame povedala kustosinja za kulturo gospodarskih sistemov in prometa Slovenskega etnografskega muzeja, etnologinja Barbara Sosič, ki nam je postregla še s podatki, da je kranjska sivka v našem okolju prisotna že 10.000 let, da imamo v Sloveniji 14.000 čebelnjakov in več kot 11.000 čebelarjev. Slovenci preprosto moramo biti ponosni na svojo čebelarsko izročilo.
Romanje k fari – tretja vzdržljivostna izvedba dediščinskega pohoda
Datum objave: 18.08.2021
V soboto, 14. avgusta, je bilo napovedanih 34 stopinj Celzija. Ljudje so nam govorili: »Ne hod'te, ne hod'te!«. A ko so enkrat vabila zunaj in na njih piše: »Prireditev odpade v primeru stalnega dežja.«, ne preostane drugega, kot da prireditev je. In tako je tudi bilo. In ni nam žal. Vseh dvanajst brhkih nas je bilo na poti od Dolenje vasi, preko Vremščice do fare deležnih prelepih sprejemov Razvojnega društva bandera iz Dolenje vasi, Vladota iz Kala ter Mirke, Marije, Majde in Helene iz Gornjih Vrem. Uživali smo v krasnih ambientih, lokalnih zgodbah in strokovnih razlagah ter se imeli preprosto lepo. Brez sramu lahko zapišemo, da je bil ta dogodek vreden Vremskega opasila v okviru katerega je potekal. Zakaj? Poglejte si samo dolžino spodnjega okrnjenega zapisa vsega kar nam je bilo podano.
Vrtnarstvo v naših krajih skozi čas
Datum objave: 09.04.2021
Čas korone je čas velikih zmešnjav in improviziranih rešitev. A improvizacija ni vedno slaba, saj zahteva precejšnjo mero ustvarjalnosti in motivacije za doseganje začrtanih ciljev. V Parku Škocjanske jame (PŠJ) smo zelo ponosni na predane mentorice Mreže šol PŠJ pod čigar vodstvom je v šolskem letu 2020/2021 k raziskovalnemu delu v počastitev žena in mater na UNESCO biosfernem območju Kras in porečju Reke, po svojih najboljših močeh, pristopilo vseh osem šol v naši mreži. S tem so okoliščinam navkljub vse šole pokazale veliko mero prilagodljivosti in vzdržljivosti pri skupnih prizadevanjih za doseganje UNESCO ciljev izobraževanja za trajnostni razvoj.
Pilcom web design